Skip to main content

Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen (en laten) nadat je een tattoo hebt laten zetten, en hoe je er voor moet zorgen. Met ruim 15 jaar aan ervaring hebben we het ultieme overzicht voor je gemaakt als het aankomt op tattoo verzorging. We zeggen je precies wat je wel én niet moet doen en wat je kunt verwachten in de verschillende stadia van de genezing van je tattoo.

Tattoo verzorging

Als je een tattoo laat zetten dan wordt de huid doorboord en beschadigd, waarna deze moet genezen. Een tattoo laten zetten is een grote stap, en een goede verzorging is essentieel om er zeker van te zijn dat hij er goed uit blijft zien – en geen problemen veroorzaakt in de toekomst.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de verzorging van je nieuwe tattoo. Dus of je nu voor het eerst een tattoo laat zetten of alvast voorbereid wilt zijn, lees verder voor alle info die je nodig hebt over tattoo verzorging!

Do’s

  • 2 x per dag wassen met lauw water en zeep
  • Droog je tattoo met een schone handdoek
  • Smeer je tattoo 2 x per dag in
  • Laat je tattoo zo veel mogelijk onbedekt

Dont’s

  • Vermijd heet water tijdens het genezen
  • Ga niet zwemmen of in bad
  • Vermijd de zon tijdens het genezen
  • Niet krabben aan je tattoo

Wat je niet moet doen

Als je tatoeage aan het genezen is, zijn er een paar dingen die je beter niet kunt doen. Probeer water zoveel mogelijk te vermijden afgezien van het wassen. Water kan een bacteriële infectie veroorzaken en het genezingsproces van je tattoo vertragen.

Het is ook belangrijk de zon even te vermijden, want dat kan leiden tot verkleuring, hyperpigmentatie, vroegtijdige veroudering, en nog wat andere nare effecten. Verder moet de tattoo ten alle tijde schoon blijven. Dep de tattoo na het wassen droog met een schone handdoek of aan de lucht laten drogen en alleen met gewassen handen aan zitten.

Hoe lang duurt het genezen?

Een tattoo kan 4-6 weken nodig hebben om in zijn geheel te genezen, en de enige manier om te weten wanneer de tattoo klaar is met genezen is wanneer je geen korstjes meer ziet. Gemiddeld is dit al na ongeveer 2 weken.

Fases van de tattoo verzorging

Dag 1 tot 3

Het is volkomen normaal dat je tattoo de eerste 48 tot 72 uur rood en gezwollen is. Aanraking is gevoelig en er kan nog wat bloed te zien zijn. Langzaam wordt dit minder.

Dag 4 tot 14

Tijdens deze fase zie je de tattoo langzaam genezen. De bovenste huidlaag krijgt korstjes en de tattoo zal gaan jeuken. Probeer niet te krabben en laat velletjes er vanzelf afvallen.

Dag 14 tot 30

De tattoo is nu aan de buitenkant grotendeels genezen maar onder de huid gebeurt er nog van alles. Wees in deze periode nog vooral voorzichtig met felle zon.

Sporten met een nieuwe tattoo

Sporten is geweldig om gezond en actief te blijven, maar als je een nieuwe tattoo hebt laten zetten, vraag je je misschien af of het wel veilig is om aan je favoriete sport deel te nemen. In het algemeen is het veilig om aan sport deel te nemen als er geen contact is met andere mensen of objecten. Overmatig zweten ook vermijden voor minimaal 2 weken.

Twijfel je, dan is het beter om te wachten tot je tattoo volledig genezen is voor je aan een inspannende activiteit deelneemt. Het laatste wat je wilt is dat je nieuwe tattoo geïnfecteerd of geïrriteerd raakt. En ten tweede, luister altijd naar je lichaam. Als je het gevoel hebt dat je tatoeage pijn doet of als je een ander ongemak ervaart, stop dan onmiddellijk en geef je tattoo tijd om te genezen.

Tattoo verzorging zalf

tattoo verzorging creme

Bepanthen Tattoo

Tijdens het genezen van je tattoo moet je deze insmeren. Bepanthen Tattoo geeft een goed resultaat en smeert fijn uit. Ook kan vaseline gebruikt worden of een ander tattoo nazorg product.

 

Slapen met een nieuwe tattoo

Het maakt niet uit of je tattoo klein is of groot: slapen kan vooral de eerste nachten voor wat ongemak zorgen. Je kunt je nieuwe tattoo eventueel tijdens het slapen afdekken met huishoudfolie, maar probeer dit te beperken tot de eerste 2 nachten. Gebruik je geen folie en plakt je tattoo aan het beddengoed of kleding? Maak het textiel dan nat zodat de tattoo los komt.

Tot slot

Met bovenstaande tips moet de genezing van je tattoo een fluitje van een cent zijn. Denk je dat er toch iets geks aan de hand is, neem dan contact op met de tattooshop waar je je tattoo hebt laten zetten. Is je tattoo na een aantal dagen nog steeds rood of ontstoken? Neem dan contact op met je huisarts.

Veel plezier met je tattoo!