Skip to main content

Je loopt door de stad, en in je ooghoek zie je iemand met een arm vol tattoos. Geen losse plaatjes maar één geheel. Omdat je al jaren denkt aan een tattoo sleeve probeer je met kleine stapjes wat dichterbij te komen om het kunstwerk beter te bekijken. Op korte afstand zie je de afzonderlijke elementen: strakke lijnen, geometrische vormen en allemaal puntjes. Hoe heet deze stijl? Wie zou het gezet hebben? Nét als je een gesprek aan wilt gaan, draait hij zich om en loopt weg.

 

Een tattoo sleeve zetten is lastig. Er komt nogal wat bij kijken. Veel mensen krijgen spijt van hun tattoo omdat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt. Opknappen is helaas niet altijd mogelijk dus kun je het maar beter meteen goed doen. Maar het aanbod is overweldigend. Hoe vind je een artiest die écht een goede sleeve kan zetten?

 

Een allround tatoeëerder zet alles: Japans, portretten, oldschool. Pas later ontdek je wat bij je past, en ga je een bepaalde richting op. Bijvoorbeeld in het geval van Bertus: dotwork en mandala tattoos. Hij was vanaf dag 1 gefascineerd door het maken van een sleeve. Hierdoor ging hij werk van anderen analyseren en creëerde van daaruit zijn eigen techniek en opbouw. Nu, meer dan 10 jaar later zetten hij alleen nog maar tattoos die hij echt mooi vindt. Wel zo eerlijk. Een goed beginpunt: kijk wat je mooi vindt. Bekijk zoveel mogelijk verschillende stijlen totdat je iets hebt gevonden dat helemaal bij je past.

 

Je hoeft niet per sé Nederland uit om een tattoo sleeve te laten maken. Misschien kijk je wel eens naar tattoo programma’s op tv waarin de beste artiesten ter wereld hun kunsten laten zien. Maar ook in Nederland hebben we top tatoeëerders. Zoek niet alleen in je eigen woonplaats, maar ook daar buiten. Kijk op het internet in zoekmachines of social media, bezoek eens een tattoo conventie of vraag vrienden en kennissen waar zij naartoe gaan. In elke stijl is er wel een specialist te vinden. Ow, en check ook even of de shop is goedgekeurd door de GGD.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je laat niet zomaar je arm vol tatoeëren. Een sleeve laten aanbrengen neemt al snel 20 tot 30 uur in beslag, het kost een hoop geld en het doet pijn. Natuurlijk gebeurt het niet in één keer, je verdeelt het over pakweg 6 sessies met steeds een aantal weken er tussen. Maar misschien moet je er wel vrij voor nemen van je werk.

 

Een indicatie van de kosten: twee tot drie duizend euro afhankelijk van de stijl en artiest. Je betaalt niet alleen voor het tatoeëren, maar ook voor de uren voor het tekenen en alle voorbereiding. En natuurlijk de materialen en vloeistoffen om steriel te werken. Een artiest is al bezig met je tattoo lang voordat je voor je afspraak verschijnt.

 

Dan nog de pijn: pols, elleboog en binnenkant van de arm kunnen best gevoelig zijn. Het is niet ondraaglijk maar zeker wel iets om rekening mee te houden. Alles afgevinkt? Let’s go!

 

Met bovenstaande tips moet het zeker lukken om een goede artiest te vinden voor een tattoo sleeve. En zie je iemand lopen met een mooie getatoeëerde arm? Vraag hem of haar gerust wie de artiest is. De meeste mensen zijn trots op hun sleeve en een compliment krijgen is nooit verkeerd.