Skip to main content
Polynesische tattoos zijn tattoos die van oorsprong afkomstig zijn uit Polynesië, een eilandengroep in de stille oceaan. De verschillende eilanden uit dit gebied hebben ieder hun eigen stijl, waarvan de Maori tattoo uit Nieuw-Zeeland waarschijnlijk het meest bekend is. De vormen en patronen die worden gebruikt in de tatoeages van deze eilanden worden tegenwoordig vaak gemixt. Dit noemen we dan een Polynesische tattoo. Mensen denken vaak dat ze een Maori tattoo op hun lichaam hebben, terwijl het in werkelijkheid een mix is van vormen van verschillende stijlen.

polynesische tattoo enschedeDe bekendste tattoo stijlen uit het Polynesische gebied:

  • Maori
  • Samoan
  • Marquesan

Onder andere bij de Maori werden alleen stamleden van aanzien getatoeëerd. Diegene zonder tattoo hadden hierdoor een lagere sociale status. De tattoos werden aangebracht in de puberteit door middel van verschillende rituelen. Een Maori krijger kreeg niet alleen hoger aanzien, maar werd door zijn tattoo ook aantrekkelijker voor het andere geslacht. De vrouwen zelf waren minder getatoeëerd dan mannen en dit werd meestal beperkt tot de lippen, neusvleugels en de kin. Afhankelijk van de stam had ieder deel van het gezicht een eigen betekenis. Het stamhoofd kon bijvoorbeeld meteen herkend worden aan zijn moko. Tegenwoordig worden Maori tattoos meestal gezet zonder betekenis omdat men ze gewoon mooi vindt. En dat is heel goed te begrijpen. Een goed geplaatste Maori tattoo is krachtig, tijdloos en erg aantrekkelijk.

Er wordt wel eens gedacht dat een westerling geen Maori tattoo mag dragen of zetten. Dit is echter een misverstand. Tattoos in het algemeen, maar ook Maori tattoos zijn werelderfgoed en iedereen kan deze dragen of aanbrengen indien dit wordt gedaan met de juiste intenties. Wel gelden er voor westerlingen andere regels en benamingen. Daarnaast zijn natuurlijk veel vormen die gebruikt worden in tatoeages uit het Polynesische gebied ook terug te vinden in andere culturen waaronder ook het westen. Denk bijvoorbeeld aan de driehoek of de spiraalvorm.

 

Is een Polynesische tattoo hetzelfde als een Maori tattoo?

Niet elke Polynesische tattoo is een Maori tattoo. Met een Polynesische tattoo bedoelen we een tattoo die is gemaakt in de stijl van 1 van de Polynesische eilanden of een mix van verschillende stijlen uit deze eilandengroep. Een Maori tattoo is het best te herkennen aan de grote spiraalvormige banen die niet getatoeëerd zijn en dus de huid laten zien.

Polynesische tattoo designs bevatten verschillende elementen en patronen en is in zijn algemeenheid vaak hoekiger dan een Maori tattoo. Veel vormen en patronen die gebruikt worden in Polynesische tatoeages zijn abstracte vertalingen van elementen uit de natuur met ieder hun eigen betekenis. Symbolen die veel gebruikt worden zijn:

  • Speerpunten
  • Haaientanden
  • De oceaan
  • Schildpad
  • Tiki maskers

 

Ben je van plan om een Polynesische tattoo te laten zetten? Een hierin gespecialiseerde tattoo artiest zal een Polynesische tattoo bijna altijd eerst op het lichaam tekenen waarna deze er vervolgens wordt ingeprikt. Op deze manier kan de tattoo perfect worden afgestemd op de anatomie van het lichaam. Zoals bij elke tattoo stijl is er veel verschil in kwaliteit. Wil je dus een Polynesische tattoo laten zetten, doe dan goed je research en zoek een artiest die zich hierin gespecialiseerd heeft. Een Polynesische tattoo kopiëren is af te raden.