Skip to main content

Denk je aan het nemen van een pioenroos tattoo? Dan is het misschien ook wel handig om te weten waar deze bloem nou eigenlijk symbool voor staat. Bloemen worden vaak gebruikt in tattoos als opvulling en tegenhanger van een duister onderwerp, maar de pioenroos is toch wel een speciale bloem in de tattoowereld. De pioenroos is een grote, kenmerkende bloem. Het uiterlijk is niet te vergelijken met andere bloemen. Ze worden veel gekozen als opzichzelfstaand stuk, en daarnaast als toevoeging in een groot stuk en dan met name bij de oosterse en ornamental tattoos.

pioenroos tattoo

Betekenis van de pioenroos tattoo

De pioenroos kan heel oud worden, ze kunnen met 100 jaar nog steeds bloemen produceren! De pioenroos staat symbool voor verschillende dingen over de hele wereld gezien. In China en Japan wordt de pioenroos beschouwd als ‘koning der bloemen’. Ze worden gebruikt bij grote belangrijke feestelijkheden zoals het Chinese nieuwjaar en andere religieuze tradities. Ze staan voor rijkdom en eer, omdat ze lange tijd alleen door Chinese keizers werden gebruikt. In Japan staan ze ook symbool voor moed, eer en geluk. Over het algemeen kun je zeggen dat de pioenroos symbool staat voor voorspoed, geluk, liefde en eer.


Slang en pioenroos tattoos

Gecombineerd met een slang krijgt de pioenroos eigenschappen die we als vrouwelijk beschouwen. Er is een onmiskenbare parallel tussen tattoos van slangen en pioenrozen en mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen. Ze lijken op elkaar in artistieke zin, en vaak is dit wat een tattoo ontwerp met slangen en pioenrozen vertegenwoordigt. Maar dat betekent niet dat dit ontwerp helemaal over seksualiteit gaat. Slangen en pioenen kunnen reproductie vertegenwoordigen op een grotere, universele schaal. Dit kan een symbool zijn van de natuurlijke cyclus van leven en dood die in alle dingen bestaat en die ons een gevoel van eenheid geeft. Kortom, dit ontwerp vertegenwoordigt meestal heilige seksualiteit.

Pioenrozen ter aanvulling van black- en dotwork

Pioenrozen zijn perfect om te combineren met mandala tattoos en blackwork of ornamental. Door de oosterse uitstraling passen ze qua uiterlijk goed bij blackwork tattoos maar ook zijn ze mooi te vormen naar het lichaam. Door veel contrast te gebruiken steken ze mooi af tegen zwarte vlakken. Ook om eenheid te creƫren in bijvoorbeeld een sleeve of backpiece zijn pioenrozen uitermate geschikt. De mogelijkheden zijn eindeloos.