Skip to main content

Steeds meer tatoeëerders wagen zich er aan: ornamental tattoos. Maar wat is een ornamental tattoo nou eigenlijk? Wat zijn de kenmerken en wat zijn de beste plekken op het lichaam om dit soort tattoos te laten aanbrengen? Wat is de oorsprong van deze tattoo stijl en hebben deze tattoos een bepaalde betekenis? We gaan er in dit artikel uitgebreid op in.

Wat is een ornamental tattoo

De naam zegt het eigenlijk al. Een ornamental tattoo is simpelweg een tattoo die niet representatief is voor een bepaald onderwerp maar is opgebouwd uit één of meerdere ornamenten. Bij deze tatoeages gaat het om sierlijke ontwerpen en patronen, en omdat deze tattoos geen of weinig schaduwwerk bevatten stralen ze een bepaalde rust en aantrekkingskracht uit. Ze bevatten wel eens dotwork maar in de meeste gevallen zijn ze opgebouwd uit alleen lijnen.

ornament tattoo voeten

De betekenis van een ornamental tattoo

Ornamentele tatoeages hebben geen specifieke betekenis, omdat ze uit eenvoudige motieven en patronen bestaan. Deze patronen zie je terug over de hele wereld, maar in het bijzonder bij mehndi kunst. Mehndi – ook wel henna genoemd – is lichaamskunst aangebracht in verschillende delen van de wereld met ieder hun eigen herkenbare patronen. Je ziet veel henna schilderingen in India en Marokko, maar bijvoorbeeld ook in Egypte en Spanje. De meeste mensen in Nederland kiezen voor ornamental tattoos omdat ze houden van de eenvoud van deze tatoeages en van de mystiek die ze uitstralen, en niet zozeer om de betekenis.

 

ornamental underboob tattoo

Wat zijn de beste plekken voor een ornament tattoo

een ornamental tattoo is op heel veel delen van het lichaam mooi om te zien. De beste plaatsen voor ornamental tattoos zijn ongetwijfeld die delen van het lichaam waar symmetrie mooi tot zijn recht komt, zoals de rug, (onder) arm, maar ook de benen, voeten of tussen de borsten. Deze tatoeages staan vooral mooi bij vrouwen, omdat het vrouwelijk lichaam meestal delicater en zachter is dan die van mannen. Maar dat wil niet zeggen dat ornamental tattoos mannen niet ook mooi kunnen staan – het hangt vooral af van het ontwerp en de uitvoering van de artiest. Een ornament is verder ook heel goed te combineren met een pioenrozen of andere onderwerpen zoals mandala’s.

ornamental tattoos

Tips om een geslaagde tattoo in deze stijl te krijgen

Als je erover denkt een ornamental tattoo te laten zetten, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Eerst en vooral is het belangrijk een artiest te vinden die bedreven is in deze stijl. De tattoo moet op een delicate en precieze manier worden uitgevoerd, zodat de schoonheid van het ontwerp volledig tot zijn recht komt. Ten tweede is het belangrijk een ontwerp te laten maken dat goed bij je lichaamstype past. Last but not least: zorg ervoor dat het ontwerp zo is opgezet dat deze de tand des tijd zal doorstaan. Een ervaren artiest weet precies hoeveel ruimte er tussen de lijnen moet worden aangehouden en zal zorgen dat er een uitgebalanceerd en houdbare tattoo wordt gezet waar je je hele leven met trots naar kan kijken.