Skip to main content
De Maori tattoo (ta moko) is afkomstig van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori. De Maori’s lieten deze versiering vooral in het gezicht aanbrengen maar ook op de billen, dijen en andere lichaamsdelen door middel van krassen. De versieringen werden dus niet met een tattoomachine aangebracht, zoals tegenwoordig zowel in het westen als in Nieuw-Zeeland gebeurd. Van oudsher werd de tattoo gedragen door leden van verschillende Maori stammen met ieder hun eigen patronen.

Maori tattoo betekenis

Oorspronkelijk werden alleen stamleden van aanzien getatoeëerd, en diegene zonder tattoo hadden hierdoor een lagere sociale status. De tattoos werden aangebracht in de puberteit tijdens verschillende rituelen. Een Maori krijger kreeg niet alleen hoger aanzien, maar werd door zijn tattoo ook aantrekkelijker voor vrouwen. De vrouwen zelf waren minder getatoeëerd dan mannen en dit werd beperkt tot de lippen, neusvleugels en de kin. Afhankelijk van de stam had ieder deel van het gezicht een eigen betekenis. Het stamhoofd kon bijvoorbeeld meteen herkend worden aan zijn moko. In Nederland worden deze tattoos over het algemeen gezet omdat men ze gewoon mooi vindt.

Er wordt wel eens gedacht dat een westerling geen Maori tattoo mag dragen of zetten. Dit is echter een misverstand. Tattoos in het algemeen, maar ook Maori tattoos zijn werelderfgoed en iedereen kan deze dragen of aanbrengen met de juiste intenties. Veel vormen die gebruikt worden in tatoeages uit het Polynesische gebied zijn terug te vinden in verschillende culturen waaronder ook het westen.

 

Polynesische tattoo

maori tattoo gezet door BertusMaori tattoos worden nogal eens verward met Polynesische tattoos. Niet elke Polynesische tattoo is een Maori tattoo, alhoewel deze wel kan zijn opgebouwd met vormen of patronen van de Maori. Met een Polynesische tattoo bedoelen we een tattoo die is gemaakt in de stijl van 1 van de Polynesische eilanden of een mix van verschillende stijlen uit deze eilandengroep. Een Maori tattoo is het best te herkennen aan de grote spiraalvormige banen die niet getatoeëerd zijn en dus de huid laten zien. De meest artiesten hebben hun eigen stijl als het gaat om Maori tattoos.

Een Polynesische tattoo bevat verschillende elementen en patronen en is in zijn algemeenheid vaak hoekiger. Veel vormen en patronen die gebruikt worden in Polynesische tatoeages zijn abstracte vertalingen van elementen uit de natuur met ieder hun eigen betekenis.

 

 

Ben je van plan om een Maori tattoo te laten zetten? Een specialist zal een dit soort tattoos voor het grootste deel freehand op het lichaam tekenen waarna deze er wordt ingeprikt. Op deze manier kan de tattoo perfect worden afgestemd op het lichaam van de drager. Het is een misverstand dat een goede Maori tattoo alleen in Nieuw-Zeeland kan worden gezet of door iemand moet worden gezet die hier vandaan komt. Vergeet niet dat ook in Nieuw-Zeeland de Maori tattoo voor lange tijd uitgestorven was. Mede dankzij tatoeëerders in het westen is er een ware comeback geweest in de jaren negentig en hierdoor worden deze tattoos nu weer op aangebracht door tatoeëerders in verschillende werelddelen. Wel is er uiteraard veel verschil in kwaliteit en is een bepaalde mate van respect naar de Maori gepast.

Wil je dus een tattoo laten zetten, doe dan goed je research en zoek een artiest die zich hierin gespecialiseerd heeft.